5 Şubat 2011 Cumartesi

İNTERNET KÜTÜPHANESİ

İnternet, bilgiye ulaşmanın en kolay yoludur. Bilgi madeni, bilgi kaynağı olması gereken üniversiteler bu geniş ağ üzerinden vatandaşa istediği bilgiye en kolay şekilde ulaşabilmesi için birtakım imkânlar sağlamalıdır. Türkiye’deki üniversiteler içinde böyle bir güzellik sağlayan üniversite var mı? Ne yazı ki ben böyle bir şey görmedim. Bırakın internet sitesini, bizim üniversitelerin kütüphanelerine gittiğinizde bile bir kitaba ulaşmak için bin türlü sıkıntı çekiyorsunuz. Surat asma yarışmasında birinci olmuş şahısları kütüphane memurları kadrosuna transfer etme âdeti bizim memleketin en bilindik saçmalıklarından biridir ki üniversitelerimiz de buna ayak uydurmuştur.

Üniversitelerimizin internet siteleri personel tanıtmaktan, imtihan tarihlerini bildirtmekten ve harç ücretlerinin ne kadar olduğunu göstermekten başka bir işe yaramıyor. Ne bir makale ne de bir tez vardır bu göstermelik sitelerde. Gerçeği söylemek gerekirse bizim üniversitelerimizin web siteleri üfürükten şeylerle doludur. Bir ilköğretim okulunun veya bir lisenin web sitesinden hiç ama hiç farkları yoktur.
Türkiye’nin anlı şanlı üniversitelerinin anlı şanlı profesörlerine yanlış bilmiyorsam Toronto Üniversitesi’e ait olan www.archive.org sitesinde bir milyondan fazla dijital kitap hiçbir kâr amacı güdülmeden paylaşımı yapılıyor. Tokyo Üniversitesi’ne ait http://www.tufs.ac.jp/english/ sitede de Hakkı Tarık Us’un meydana getirdiği gazete ve dergi arşivi ücretsiz meraklısının hizmetine sunulmuştur. Darısı bizim üniversitelerin başına!

Hiç yorum yok: